Ismét lezajlott az immár hagyományos Latin Műveltségi Vetélkedő

2015-ben a mosonmagyaróvári Cselley-házban került megtartásra a Jogtörténeti Tanszék rendezésében az immár hagyománnyá vált latin nyelvi és műveltségi vetélkedő.

A nap programját Székely Zoltán, a múzeum igazgatója tárlatvezetése nyitotta, mely során megtekinthettük a latin verseny helyszínéül szolgáló, „A táblabíróvilág otthonai” elnevezésű, XVII-XIX. századi enteriőr-kiállítást, valamint a Cselley-ház lapidáriumát és a Gyurkovich-gyűjteményt.

A verseny öt csapat részvételével zajlott; a versenyzők a joghallgatók, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium diákjai, valamint a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium tanulói soraiból kerültek ki ez alkalommal.

A jól bevált feladatok tárházát idén is új, kreativitást igénylő feladatok tették még színesebbé. A „most mutasd meg” során latin szólások, közmondások elmutogatása és kitalálása volt a feladat, a „valakinek a valamije” elnevezésű trükkös feladat pedig igazán próbára tette a játékosok elméjét: maximum öt állítás alapján kellett egy mitológiai szereplő személyére és annak jellegzetes dolgára, attribútumára rájönniük.

A verseny rendkívül jó hangulatban zajlott, az első három helyezett csapat tárgynyereményekben részesült.

Az első helyezett csapat tagjai: Brindzik Beáta, Szépvölgyi Enikő, Takó Dalma, Tóth Anna.

A második helyezett csapat tagjai: Ferencz Kristóf, Mitring Anna, Németh Márk, Veisz Richárd.

A harmadik helyezett csapat tagjai: Korcsmár Dávid, Kozák Bettina, Stipkovits Tamás, Vincze Erik.

A feladatokat Szemánné Deme Andrea és Antal Orsolya állította össze, a zsűrizést a helyszínen Szemánné Deme Andrea, Némethné Kovács Irén, valamint Busa Réka végezte. A versenyt Antal Orsolya vezette, a lebonyolításban értékes segítséget nyújtott Csitei Béla és Juhász Lívia.

Ezúton is köszönjük minden szervezőnek és versenyzőnek a közreműködést, a Hansági Múzeumnak pedig a helyszín biztosítását. Reméljük, hogy az elkövetkező években is hasonlóan jó hangulatban és szép helyszíneken kerül majd megrendezésre a latin nyelvi és műveltségi vetélkedő.

Tantárgyi információk

Válassza ki a beiratkozás félévét!
Válassza ki a nyelvet!
Válassza ki a szakot!
Válassza ki a szakirányt!
Válassza ki a tantervet!
 

Jogtörténeti Tanszék Eseménynaptára

Záróvizsga jelentkezési időszak 2019. november 28. - 2019. december 12.
Elektronikus ZH nap 2019. december 12. 08:00 - 15:00
Vizsgaidőszak kezdete 2019. december 16.
Szenátusi Ülés 2019. december 16. 14:00 - 16:00